Зустрічі з науковцями, авторами програм та підручників стали частиною системної роботи КУ «ОЦПРПП» з питань  підвищення професійного рівня педагогів.

Уже не вперше філологи Одеси зустрічаються з молодою креативною науковицею Літвіновою Інною Миколаївною.  1 лютого н.р.  у межах Zoom-конференції відбувся вебінар «Особливості викладання української мови в НУШ: час змінювати акценти», спікером якого й була Літвінова Інна Миколаївна, кандидатка філологічних наук, доцентка Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, авторка підручників з української мови для 5-х, 6-х, 7-х класів, електронних підручників, посібників з підготовки до ЗНО та НМТ.  Нелегкий воєнний час сьогодення поставив  перед освітянами не тільки виклики, а й відкрив нові можливості, зумовивши пошук нових, інколи нестандартних, незвичних, невідомих раніше шляхів вирішення навчальних питань. Спікерка  закцентувала увагу учасників на особливостях викладання української мови в 5-х,6-х, і, зокрема, в 7-х класах.

Інна Миколаївна охарактеризувала  сучасних дітей покоління «альфа» і надала рекомендації щодо їх навчання. Зміна акцентів якраз і полягає в тому, що треба більш активно переходити від теорії до практики: більше спілкуватися,  вчитися говорити, висловлювати свої думки, критично мислити і аналізувати, мати своє судження, самооцінку та самоаналіз, розвивати своє мовлення.   Саме період 5 – 7 класів у житті дитини є дуже важливим. Тому  навчальні матеріали потрібно надати доступно, цікаво й актуально, позитивно, пов’язувати з життям, дійсністю. Розвиток мовлення – це постійний процес, а не окремі періодичні уроки.  Звернула увагу і на відсутність у  НУШ  культу оцінки, використання під час вивчення мови словників (і електронних). Учитель сьогодення повинен  добре володіти сучасними технічними засобами, бо буде багато в чому програвати учням. Отож, пропозиції від Інни Миколаївни  та команди «Ранку»: використання цифрових навичок; розвиток комунікативних умінь; уміння працювати з інформацією; розвиток самостійності; запровадження індивідуального підходу; розвиток підприємницьких нахилів       (робота з проєктами, командна діяльність).

Презентувала Інна Миколаївна і  підручник української мови для 7 класу: цікаві завдання, тести, тексти, презентації й інші приклади. Також на допомогу вчителям є  електронні підручники для 5-6 класів.

Учасники зустрічі схвально відгукнулися на посібники Літвінової І.М. щодо підготовки до складання НМТ. Саме з цього питання відбудеться зустріч з Інною Миколаївною у березі.

Захід  пройшов цікаво, змістовно, результативно. На закінчення прозвучали слова подяки, побажання успішного  мирного року для освітян та переможного для України.

Сподіваємося на подальшу співпрацю з науковцями, авторами програм, підручників та посібників.

Від admin