Без поваги, без любові до рідного слова не може бути ні всебічної людської вихованості, ні духовної культури

В.О.Сухомлинський

17 жовтня 2023 року на платформі Zoom відбувся семінар-практикум на тему: «Формування граматичної правильності мовлення у дошкільників за допомогою логопедичних ігор та вправ». До семінару приєдналися більш 80-ти вихователів закладів дошкільної освіти міста. Досвідом роботи з вищезазначеної теми поділилися вихователі Одеського закладу дошкільної освіти № 147 Брадарська Наталія Іванівна та Бєлова Наталя Вікторівна.

На початку семінару вихователь-методист ЗДО № 147 Лета Наталя Василівна нагадала слухачам про актуальність проблемі, яка розглядається. Своєчасно оволодіння мовою – запорука повноцінного спілкування дитини з людьми. Різні відхилення мовного розвитку негативно позначаються на сприйманні мови, висловлюванні власних думок, оволодінні знаннями та формуванні особистості дитини.

Брадарська Н.І. та Бєлова Н.В. звернули увагу на методи  та прийоми формування граматичної правильності мовлення, проблеми, які існують у мові дітей:мова складається лише з простих речень; недостатній словниковий запас;  нездатність грамотно і доступно побудувати короткий опис або розгорнуту відповідь; відсутність логічного обґрунтування своїх тверджень і висновків; відсутність навичок культури мовлення: невміння використовувати інтонації, регулювати гучність голосу і темп мови. Нагадали причини виникнення мовленнєвих від у дошкільників: функціональні та органічні.

Друга частина семінару мала практичну спрямованість та була присвячена логопедичним іграм та вправам, як могутньому засобу розвитку і збагачення мовлення дітей. Учасники семінару під керівництвом спікерів виконували елементи артикуляційної та пальчикової гімнастики, опрацьовували  методику та алгоритм використання мовленнєвих ігор. На завершення учасникам практичного семінару були надані поради щодо використання  освітніх платформ та порталів для отримання практичного сучасного досвіду.  

Від admin