З метою обміну досвідом щодо використання міжпредметних зв’язків на уроках англійської та української мов в умовах НУШ, підготовки і проведення інтегрованих уроків, підвищення рівня фахової майстерності педагогів з питань попередження та  подолання втрат у навчанні 17 серпня 2023 року відбувся методичний вебінар «Використання міжпредметних зв’язків (англійська та українська мови) як важливий засіб підвищення результату навчання учнів в умовах Нової української школи» для вчителів англійської та української мов. У заході взяли участь 37 педагогічних працівників закладів середньої освіти міста Одеси.

Власним професійним досвідом щодо вищезазначеного питання поділились компетентні  креативні вчителі:

Анна Маліцька, вчителька англійської мови Одеського ліцею № 78; здобувачка третього науково-освітнього рівня філологічного факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, членкиня Національної спілки письменників України

Тетяна Цимбал, вчителька української мови та літератури Одеського ліцею № 16, вищої категорії, учитель-методист, співавторка модельної програми з української мови для 5 класу НУШ, авторка методичного посібника «Інтеграція на уроках української мови», модераторка курсів НУШ для вчителів-філологів

Під час зустрічі були обговорені питання щодо використання взаємозв’язків англійської та української мов для підвищення результату навчання в умовах Нової української школи та в реаліях сьогодення, а саме: окреслені  міжпредметні зв’язки як елемент Концепції НУШ та подолання освітніх втрат; взаємозв’язки вищезазначених мов у ракурсі ключових компетентностей НУШ;  базові розділи мови та особливості роботи над ними з використанням міжпредметних зв’язків для всебічного інтелектуального розвитку школярів, формування ключових компетентностей та для попередження і подолання освітніх втрат. Саме застосування міжпредметних зв’язків як засобу інтеграції та розкриття компетентнісного потенціалу мовних дисциплін,  підвищує ефективність навчання, сприяє активізації пізнавальних інтересів і уваги здобувачів освіти, допомагає привести в єдину систему знання школярів з різних предметів, що дасть змогу їм зорієнтуватись у сучасному світі і подолати  виклики сьогодення.

У практичному блоці спікери розкрили питання щодо використання функціональних зв’язків між мовами, на які мають зважати вчителі під час викладання навчального матеріалу, а саме: окреслили шляхи інтеграції освітніх тем, засоби, прийоми і форми активізації навчальної діяльності; навели  приклади завдань з різних розділів англійської та української мов (лексики, граматики, фонетики, культурології тощо), які можна запропонувати учням для колективної, самостійної або проєктної роботи.

Також було акцентовано увагу слухачів на важливості інтеграції предметів відповідно до вимог НУШ і наведено приклади цікавих інтерактивних творчих завдань під час вивчення теми «Фразеологізми» як на уроках української, так і на уроках англійської мови.

Учасники вебінару подякували спікерам за цікаві корисні ідеї, методичні поради, практичний досвід у ракурсі розглянутої теми, що стануть їм у нагоді під час підготовки і проведення сучасних уроків англійської та української мов у реаліях сьогодення.

Бажаємо успіхів у професійній діяльності, миру та злагоди!

Від admin