28 лютого 2023 року відбувся методичний воркшоп для вчителів історії та громадянської освіти «Нові підходи до формування в учнівської молоді громадянської компетентності на основі історичної пам’яті та розуміння єдності України з Європою та європейськими демократичними цінностями». Метою спілкування учителів було знайомство з різноманітними прийомами формування в української молоді патріотизму, історичної пам’яті, розуміння єдності України і українського народу з Європою та усвідомлення демократичних загальнолюдських цінностей. На воркшопі вирішувались завдання з реалізації методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України щодо формування учнівства як свідомих громадян України в 2022/2023 навчальному році.

В умовах воєнного стану в Україні актуальними є питання відзначення пам’ятних та знаменних дат в новітній історії України, як фактор формування у старшокласників української історичної пам’яті. З цим питанням виступила Войтович І.О, заступник директора юридичного ліцею, акцентувавши увагу на подіях лютого-травня 2023 року в контексті програмового матеріалу з історії України. Були презентовані міські заходи, приурочені до пам’ятних дат.

Авторські проєкти на тему «Історія України – інтегральна частина всесвітньої історії: українці, які змінили світ» презентували Мазанов В.В., заступник директора ліцею № 43 та Аксьонова Н.В., учителька художньої культури ліцею № 111.

Наукову частину семінару представила Чудакова В.П., кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України. У своєму виступі науковець розкрила авторську методику формування компетентностей конкурентоздатності особистості для самореалізації, розвитку та активної громадянської позиції у швидкозмінних умовах сучасності. В розробці освітнього продукту брали участь дев’ять експериментальних майданчиків на базі шкіл м. Одеси. Саме така результативна методика допомагає молоді інтегруватись в сучасний європейський конкурентоспроможний на ринку праці простір і є затребуваною та використовується не лише в Україні, а й у Литві, Болгарії, Узбекистані.

Учасники воркшопу були не лише активними слухачами, але й висловили колективну думку про те, що ні карантин, ні військові дії не спроможні зупинити наших учителів в творчій ініціативі та впевненість в Перемозі.

Від admin