Мова – духовне багатство кожного народу. Це безцінний скарб, який треба берегти  і примножувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі й культурі, у своїх звичаях, традиціях, піснях. З раннього дитинства й до глибокої старості людина невіддільно пов’язана з мовою. Це єдине знаряддя, що вивищує людину над світом, робить її нездоланною в пошуках істини.   Рідна мова –  це батьківська мова, мова народу, мова серця.

Цю подію відзначають з 2000 року. Генеральна конференція ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року запровадила його з метою сприяння  мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Це свято – ще одна нагода для кожного громадянина – усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови.

 Створена на світанку людської історії мова розвивається,   живе в народі. Оскільки з 6000  розмовних мов світу майже половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності особи.  Кожна мова має право на життя, бо  це інструмент, який консолідує націю, формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини й суспільства.

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події в Бангладеші 21 лютого 1952 року, коли загинули студенти-протестанти, які стали на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає  День рідної мови.

В Україні   цей день почали святкувати з 2002 року.  Рідній мові в Україні присвячене ще одне свято – День  української писемності та мови, яке щороку  відзначається 9 листопада.

Сьогодні, згідно зі Статтею № 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць, гаші звичаї і традиції, розум і досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської.

У світі 41 – 45 мільйонів осіб володіють українською мовою, яка посідає 25 місце серед найпоширеніших мов світу. Серед європейських мов посідає друге місце після італійської  по мелодійності.

Майбутнє мови залежить від того, чи сприймають її мовці як цінність, бо інакше її легко зректися, а масове зречення призводить до загибелі мови. То ж необхідно навчатися мовної свідомості. 

З нагоди відзначення цього важливого в житті кожної людини дня зичимо  шанувати і любити  рідну мову, піклуватися про неї, захищати, розкривати для себе її велич і могутню силу. Збережімо її в усій  чудовій красі для себе і наступних поколінь!

Бажаємо вдосконалювати і  розвивати свою мову,  формувати мовленнєву культуру.

Нагадуємо, що на сайті  Комунальної установи «Одеський  центр професійного розвитку педагогічних працівників» у рубриці «Діяльність. Методична скарбничка»  розміщено випуски онлайн-журналу «Українське слово у вимірах сьогодення»: «Поради видатних діячів щодо вивчення рідної мови», «Мовні обов’язки громадян», «Геть лихослів’я»,  «Виполюй мовний бур’ян», «Говоримо українською правильно».

Сподіваємося, що ці матеріали допоможуть Вам у вдосконаленні  рідної мови. Також пропонуємо ознайомитися з тематичним випуском  цього журналу «Рідна мова – найважливіший національний скарб».

Від admin