07 лютого 2023 року в приміщенні освітнього простору «CreatED» Комунальної установи «Одеський центр професійного розвитку педагогічних працівників» проведено тренінг «Сучасні методи навчання молодших школярів як умова успішної реалізації вимог НУШ». У роботі онлайн заходу взяли участь 30 вчителів.

Під час заходу було здійснено презентацію та популяризацію педагогічного досвіду вчителів початкових класів Одеського ліцею № 72 ( Кузьмінської Наталії Олексіївни «Цифрові освітні ресурси як дієвий інструмент вчителя початкових класів», Моісєєвої Вікторії Володимирівни «Інтерактивні методи навчання на уроках української мови та літературного читання», Гінкул Олени Анатоліївни «Психологічна підтримка учнів початкової школи в умовах війни»).

Дистанційне навчання спонукає учасників освітнього процесу розвивати інформаційно-комунікаційну компетентність. Оскільки під час дистанційного навчання важливо забезпечити зворотний зв’язок, то одним з варіантів є використання дошки Padlet. Про опанування цією віртуальною стіною і була презентація креативної вчительки початкових класів Одеського ліцею № 72 Кузьмінської Наталії Олексіївни, сертифікованого вчителя. Вона презентувала досвід роботи на Padlet мультимедійному ресурсі для створення, спільного редагування та зберігання інформації; шрифт propysy від Всеосвіти; Microsoft Whiteboard – цифрову онлайн дошку; застосування нейромереж для створення навчального контенту. Все це дозволить в процесі навчання дотримуватись чіткого структурування знань, починаючи від простого і загального, поступово переходити до складної та детальної інформації.

Вчитель має створити умови для розвитку комунікативних навичок вихованців. Однією з таких умов є інтерактивне навчання учнів – активне використання в освітньому процесі інтерактивних методів навчання. Суть інтерактивного навчання полягає у тому, що освітній процес відбувається за умови постійної, активної взаємодії всіх учасників: рухливе, жваве, енергійне. Вчитель початкових класів Одеського ліцею № 72 Моісєєва Вікторія Володимирівна ознайомила учасників заходу з енергійними інтерактивними методами: «Хмаринки слів», «Комікси». За допомогою хмар слів можна візуалізувати термінологію з певної теми у більш наочний спосіб. Ці методи сприяють швидкому запам’ятовуванню інформації.

Вплив війни на освіту є величезним як для вчителів, так і для учнів. Вчитель початкових класів Одеського ліцею № 72 Гінкул Олена Анатоліївна виступила із презентацією «Психологічна підтримка учнів початкової школи в умовах війни». Вчителі ділилися своїм досвідом і відчуттями від викладання у складний воєнний час. А також координатором міської динамічної творчої групи вчителів початкової школи міста, вчительом Одеського ліцею № 89 Самойленко О.Г. та консультантом Лазаренко Т.І. надані методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу та викладання предметів у 2023 році та розставлено акценти щодо значення навчальних інструментів для формування складових активності учнів: участь у дослідницькій діяльності, у дидактичних іграх, дискусіях і спілкуваннях з вчителем, виявленні власної ініціативи та методики організації навчання.

Від admin