31 січня 2023 року на платформі Zoom відбувся вебінар на тему: «Інноваційні  технології на уроках української мови та літератури для реалізації принципу дитиноцентризму», який підготували та провели вчителі української мови та літератури  Одеського ліцею № 9 Присакар Катерина Іванівна та Колодєєва Наталія Георгіївна.

Мета заходу: презентація деяких аспектів роботи вчителів української мови. Що таке дитиноцентризм? Дитиноцентризм – це забезпечення процесу виховання і навчання кожної дитини на основі її природних здібностей. Дитиноцентризм – це виховання на цінностях.

Пригадаємо висловлювання В.О. Сухомлинського: «Дитинство – найважливіший період людського життя, не підготовка до майбутнього життя, а справжнє, яскраве, самобутнє, неповторне життя».

Головне завдання кожного вчителя – не вкласти в дитину максимум знань, а навчити її швидко отримувати інформацію, необхідну за будь-яких ситуацій і використовувати її креативно. Уроки повинні пробуджувати інтерес і мотивацію.

Для реалізації дитиноцентризму у своїй роботі вчителі використовують найпростіші інтерактивні технології, які реалізують креативні якості особистості учня; фантазію, натхнення,   нестандартність, ініціативу, наявність власної думки.

Катерина Іванівна та Наталія Георгіївна  нагадали слухачам про сучасні інноваційні технології, які сприяють інтенсифікації та оптимізації навчального процесу:

Розповіли та показали на прикладах вправ технології,  які вони використовують на своїх уроках:

  • технологія розвитку критичного мислення;
  • проєктні технології;
  • інтерактивні технології;
  • інформаційно-комп’ютерні технології;
  • ігрові технології;
  • технологія  особистісно орієнтованого навчання.

На жаль, через відсутність світла у  режимі онлайн приєднатися змогли тільки 15 вчителів української мови. З метою ознайомлення з досвідом роботи вчителів ліцею № 9 більшої кількості педагогів презентації Присакар К.І. та Колодєєвої Н.Г. надіслані на електронні адреси закладів освіти міста.

Від admin