За двадцять років свого існування міський конкурс читців, поетів та прозаїків  «Срібне слово» став улюбленим для багатьох одеських школярів та вихованців. Конкурс не просто існує, він живе й посідає чільне місце серед багатьох інших змагань: його з нетерпінням чекають учасники, довго (навіть роками) готуються, пишуть твори, знімають ролики, шліфують свою мову, працюють над виразністю художнього читання.

 Традиційно «Срібне слово» збирає навколо себе юних талановитих одеситів, всіх тих, хто робить перші кроки в країну мистецького слова, ерудованих в лінгвістиці, літературі, культурології. Захід  щорічно проводиться в  жовтні-листопаді й  присвячується Дню української писемності та  мови. Немає   в літературі митця, який би не присвятив рядки своїх творів рідній мові:

 «Ти даєш поету дужі крила, що підносять правду в вишину,

Вченому ти лагідно відкрила мудрості людської глибину.

І тобі рости й не в’януть зроду, квітувать в поемах і віршах,

Бо в тобі – великого народу ніжна і замріяна душа»

                                      (Василь Симоненко, «Моя мова»).

Так і в творах юних одеситів звучать слова любові, поваги, вболівань за рідну материнську мову, Батьківщину, Україну, рідних та родину.

Українська – солов’їна,
 Наша  кращая  перлина,
Ти  здобута у  віках,
І оспівана  в казках!
Щоб   тебе не забували,
 В пам’яті  щоб вкарбували
Мово, рідная,  пливи,
В устах наших оживи!!!

Автор цих хвилюючих рядків Густенко Дмитро, учень 5 класу Одеської СШ № 69. 

Перший відбірковий етап конкурсу пройшов з 25 жовтня по 05 листопада цього року  у закладах освіти, другий етап відповідно до територіального підпорядкування  07-08 листопада – у районах, де журі  обрало по 10 кращих читців, поетів та прозаїків.  Фінальний етап конкурсу відбувся 10 листопада 2022 року. Визначені переможці в номінаціях «Читці» та «Поети, прозаїки».

 Конкурс проводився у форматі онлайн.

Із особливим задоволенням журі переглядало роботи талановитих,  творчо обдарованих дітей.

 Компетентне журі, серед яких відомі одеські поети Олег Дрямін, В’ячеслав Слісарчук, Євген Лукашов, педагоги  оцінювали художній рівень виконання та дотримання правил виразного читання,   сценічну культуру конкурсантів, а в творах авторів, юних поетів та прозаїків також враховували майстерність  та вміння застосовувати художні прийоми,  а також досконалість мови, образне мислення.

          Переможці будуть нагороджені  дипломами Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Оргкомітет готує електронну збірку «Срібне слово», у яку ввійдуть відеозаписи виконання творів учасниками конкурсу.

         Висловлюємо слова щирої подяки всім, хто взяв участь в організації та проведенні «Срібного слова», доклавши великих зусиль, щоб зробити його цікавим, привабливим та корисним: педагогам, які підготували учасників,  батькам за підтримку, розвиток та виховання  своїх дітей.

Від admin