9 листопада  відзначається День української писемності та мови – свято розвитку Державної мови,  нагода для кожного громадянина усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови.

Створена на світанку людської історії мова розвивається і живе. Мова – це інструмент, який консолідує націю, безцінний скарб, який треба берегти і примножувати. Розуміємо, що життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі й культурі, у своїх звичаях, традиціях, піснях.

Рідна мова – це батьківська мова, мова народу, мова серця.

Як не любити рідну мову і як її не берегти,

Коли із нею в даль грозову ми йшли на бій – і я, і ти.

Коли за кожне рідне слово в нас слали кулі вороги… (Володимир Сосюра).

День української писемності та мови започаткований 9 листопада 1997 року, коли Президент Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації  українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Саме в цей день 2000 року командою Українського радіо був започаткований Всеукраїнський радіодиктант  національної єдності. З того часу він щорічно  проводиться у День української писемності та мови.

Цього  року ХХІІ радіодиктант національної єдності    навіть попри повномасштабне вторгнення російської федерації  стане провідною подією в Україні, що викликає  величезний громадський інтерес. Він буде проведений   Українським радіо   9 листопада з 11-ї до 12-ї години, також  транслюватиметься в телеверсії, мережах «Фейсбук», «Ютуб».

Авторкою тексту диктанту стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського  ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

За словами авторки, диктант – це «…спроба пов’язати ниточкою докупи всіх нас», це можливість відчути себе єдиною потужною спільнотою через приналежність до нашого головного духовного скарбу – рідної мови.

Запрошуємо долучитися до написання радіодиктанту!

Від admin